Bjørn Knudsen i Bergen:

Ansatt av Gud for å be

Han var tidligere rusmisbruker og psykisk ustabil. Nå er Bjørn Knudsen i fast «jobb». Gud har ansatt ham for å be for folk.

Ved Oddwin Solvoll
Oppdatert: (14.8.2012)


Bjørn Knudsen har vært heldig og kan overta en brukt kopp på bordet. Med god oversikt over rulletrapp og inngangsdør ber han for folk som kommer og går.

Bjørn Knudsen (69) har vært rusmisbruker i mange år, hatt alvorlige psykiske problemer, vært kjeltring og voldsmann, ifølge ham selv. Han har vært fengslet i flere omganger, på det meste i 40 dager. På Marten sykehus, som er en del av Sandviken psykiatriske sykehus, møtte Bjørn Jesus.

– Der lå det en bibel. Ordene reiste seg opp og kom ut av boken mot meg, forteller Bjørn. – De talte rett til meg. Siden da har livet vært annerledes, om ikke problemfritt.

Forvrengt sinn

I dag er Bjørn Knudsen i fast «jobb», ansatt av Gud. Og han eier en bedrift, proklamerer han høylydt på klingende bergensk uten hensyn til at folk rundt oss skal høre hva han sier. Det er forresten mange som snakker ganske høyt på en kaffebar i Bergen Storsenter hvor vi treffer Bjørn – på «jobb».

– En tid anla jeg skjegg for jeg ville likne Jesus. En gang jeg var tvangsinnlagt, truet jeg legen med at Jesus skulle straffe ham hvis han ikke slapp meg ut. ´Det vil jeg nødig,´ svarte legen. Dette forteller Bjørn og ler rått. – Jeg har vært uviselig og veien fram til der jeg er i dag har vært lang og kronglete, innrømmer han.

Bjørn Knudsen forteller om sitt «forvrengte sinn» og om Jesu liknelse om en ond ånd som var kastet ut, den finner syv andre og kommer tilbake. Dette passer på ham, mener han. Derfor fyller han seg med Guds ord – hver dag, kanskje 50 kapitler, ifølge ham selv.

– Jeg fornye sinnet. Jeg bruker Bibelen som medisin. Jeg bruker ikke annen medisin nå, sier han og legger til at han ikke har vært innlagt siden 1983. – Dette fungerer. Jeg har ikke rørt alkohol på 21 år. Det er lenge siden jeg har røkt. Jeg har tatt til meg fra Jobs bok at hvis jeg forliker meg med Gud skal lykken bli min.

Abonnerer for å be

– Du leser 50 kapitler i Bibelen om dagen. Leser du noe annet?

– Nei! Når jeg er hjemme hører jeg kristen musikk og talevideoer. Jeg må fylle meg med Guds ord hele tiden, ellers kan det gå utforbakke. Men jeg abonnerer både på Dagen og Det gode budskap. Men jeg leser det aldri, bare ber for dem som er på bildene. Jeg har bedt for deg to ganger allerede i dag, svarer Bjørn Knudsen.

Vi mener å forstå litt av Knudsens ordbruk, hans hverdag og overlevelsesstrategi. Og vi synes det er rørende. Vi sitter på en kafé i Bergen sammen med en engel. Riktignok med et ytre som minner sterkt om en rusmisbrukers. Men det indre kommer litt og litt fram, mellom latter og kanskje litt svulstige ord.

– I mai i 1976 ble jeg døpt i Skostredet 17, der de frie vennene holdt til da. Jeg hadde hørt at dåpen var til døden. I min vrangforestilling var jeg livredd at jeg ikke skulle komme meg opp av vannet. Men jeg kom opp, ba til Gud og gav ham hjertet mitt – hele dritten! Jeg var syk på sinnet, men Gud har en stor skuff med all slags skruer i. Noen av dem passet til meg, ler Bjørn rått.

(Artikkelen er et utdrag av et lengre intervju med Bjørn Knudsen i Det gode budskaps papirutgave.)Print artikkel Skriv ut artikkelen