Portrettet / Robert Murphree

Følg Jesus – lev et spennende liv!

Robert Murphree ble frelst på Oven Leirsted. Som 18-åring reiste han ut i den store verden og ble etter hvert en av evangelist Reinhard Bonnkes nærmeste medarbeidere.

Ved Leif Frode Svendsen
Oppdatert: (06.12.2011)Robert Murphree har ikke levd hva de fleste vil kalle et A-4 liv, men har gjort ting de fleste av oss bare drømmer om. Vel tilbake i Norge etter lengre opphold i Amerika og Tyskland, arbeider han med et spennende filmprosjekt.

- Med støtte fra Norsk Filminstitutt har jeg skrevet manus om krigshistorien Carl Fredriksens transport. En av hovedaktørene, Rolf Syvertsen-Syversen, var en kristen gartner i Oslo og ble involvert i motstandsbevegelsen under krigen. Han er en av mange ”usynlige” helter, en av de som ikke overlevde, men allikevel reddet hundrevis av mennesker fra døden, spesielt jøder, sier Robert ivrig.

Carl Fredriksens transport

Manuset har tittelen ”Carl Fredriksens transport”, og konsentrerer seg spesielt om en periode på seks uker fra november 22,1942 til januar 8, 1943, hvor over 500 jøder og over 500 medlemmer av Milorg ble reddet til Sverige.

- Rolf Syvertsen var en av de fire hovedmedlemmene for denne operasjonen,  hvor Alf og Gerd Pettersen og Reidar Larsen overlevde krigen. Syvertsen, som var kjent for å være en god kristen mann, ble stoppet i en veikontroll, avslørt under avhør og henrettet på Trandum. Hans kone Klara Syvertsen hadde bare noen måneder i forveien fått gutten Øyvind.

I filmen vil Murphree blant annet legge vekt på at det var nordmenn i statspolitiet som var mest aktive i forhold til arrestasjonene av jøder og motstandsfolk.

- Det var nordmann mot nordmann, hvor blant annet en av Syvertsens ”motstandere”, Knut Rød, stod bak arrestasjonene av 700 jøder, hvor kun 25 overlevde holocaust.

Håpet er at Murphree i løpet av 2013 vil ha klart en produksjonspakke med produsenter og finansieringen. Men han merker noen ”skjær” i sjøen.

- I media miljøer i Norge gjøres det markedsmessige evalueringer, hvor dette med jødetemaet spiller negativt inn i enn såpass dyr film. Jeg vil ikke kalle det ren antisemittisme, men en kollisjon av kapitalismen og antisemittismen. Grunnen er at hvis man mister  9-10% av potensielle kino besøkere på grunn av jødetemaet kan det få store økonomiske konsekvenser for investorene.

- Dette er uten tvil en film med potensial, ikke minst internasjonalt, så jeg har jobbet de siste månedene med å utvikle en engelsktalende versjon med utenlandske investorer.

 Begynnelsen på Oven

Den ivrige manusforfatteren, som har slektsforbindelse til Wilskog familien i Østfold, reiste tidlig på leirene på Oven. Og i en av disse leirene tok han imot Jesus. Noe som forvandlet livskursen hans. Roberts mor, Bjørg Wilskog, og han tilhørte Møllergaten 40, men Robert holdt seg masse med ”Askimgjengen”.

- Jeg ble kjent med Henning Sørum, Harald Bjerkeng, Øyvind Karlsen og Tangenguttene og holdt meg mye sammen med dem.  Jeg var hos Henning mange helger i ungdommen og denne tiden ble en vesentlig innflytelse for livet fremover. Både Henning og Rolf-Arne Wold i Oslo var utrolig viktige for meg i ungdommen.  Bjørn Olsen var også en god rollemodell som ungdomspastor i M40.

En evangelisk kampanje i Oslo i 1987 gav 18-åringen et nytt, spennende veivalg.

- Under aksjonen var jeg sjåfør for en nyfrelst gitarspiller fra Los Angeles, Mike Daisy. Etter tre uker ble vi godt kjent, og Mike utfordret meg til å bli med som hans lydtekniker i USA. Det var meningen jeg skulle hjelpe han som lydtekniker et par måneder, men var på veien med ham i halvannet år. Deretter reiste jeg med trompetisten og sangeren Phil Driscoll i nær fem år. Det var konserter hver uke fra torsdag til søndag, med en kort juleferie og en uke på sommeren. Det var et utrolig kjør og når jeg ser tilbake var det flott å besøke over 600 menigheter i USA. Jeg lærte mye om menighetslivet på den tiden, men jeg var konstant utslitt.

I 1993, i Cleveland møtte Robert sin kone Suzanne, og trappet ned all reisevirksomheten. Han fikk seg jobb i et selskap som drev med lyd og videoproduksjon. Men etter fem år i denne jobben begynte Robert å merke på en indre uro.

- Som ektepar følte vi på en veldig tomhet i det vi holdt på med. Gjennom en periode med bønn og faste kjente vi sterkt på at vi ville være med i noe som gav mening, noe med evighetsbetydning. Det ble til at vi sendte henvendelser til Reinhard Bonnke og den kristne organisasjonen Promisekeeper. Ikke lenge etter dukket en fax opp fra Frankfurt, Tyskland. De ønsket en samtale og bønnestund sammen med oss, og ville komme over til USA. Det hørtes litt merkelig ut, men vi tok imot besøket.

Sa opp jobbene i tro til Gud

Det viste seg at Bonnkes team søkte etter akkurat en mann som Robert, og de forstod at dette var mer enn et menneskelig sammentreff. Sønnen til Reinhard, Fred, skrev et internt dokument til sjefen i det tyske kontoret, Siegfried, med en jobbeskrivelse av hva de trengte. Brevet mitt kom bare noen dager etter at Fred hadde skrevet dette interne dokumentet. Jeg visste ikke noe om dette dokumentet eller at de en gang hadde et behov, men da de fikk brevet mitt så de at de to brevene var så å si identiske. Siegfried kom til oss i Florida og viste oss dette, til vår store forundring. Men den store utfordringen var å få arbeids- og oppholdstillatelse. Dette var så å si umulig da jobbposisjonen måtte gå igjennom hele EU før jeg kunne få arbeids og oppholdstillatelse. Men vi så Guds hånd i det.

- Midt oppi dette fikk jeg et lite brev fra en god venn, Dick Mills, en mann på 90 år med en sterk profetisk gave. Han skrev «God is working for the two of you!» og ga oss Jesaja 43:13b «…I work and who will reverse it». (Norsk: Jeg gjør en gjerning, og hvem gjør den ugjort?) Jeg har fortsatt dette brevet i Bibelen min og det var i grunn dette ordet vi gikk ut på.

I tro til Gud sa ekteparet opp jobbene sine og søkte om arbeids- og oppholdstillatelse i Tyskland. Det gikk flere måneder, hvor de levde i tro, før de kunne flytte.

- I Frankfurt eide Reinhard et hus med flere leiligheter, hvor vi fikk flytte inn i den øverste boenheten. Annie Bonnke var til stor hjelp for oss i begynnelsen.

Denne epoken i livet til familien betegner Robert som den beste fram til i dag.

- Jeg begynte med produksjoner fra møtekampanjer, lagde tv-programmer og fikk oppleve mektige gjerninger fra Guds hånd. I tre –fire år ba vi om at Nigeria måtte åpnes opp for evangeliske kampanjer igjen da det dessverre i 1992 ble opptøyer under en kampanje og mange ble drept. Det gjorde at myndighetene valgte å stenge oss ute. Men i 1998 fikk landet en kristen president og Reinhard Bonnke ble forespurt om å være med på innsettelsen. Dette åpnet en innhøstning uten like, hvor 350 000 mennesker ble frelst under den første kampanjen. I den neste kampanjen deltok 500 000 mennesker på ett møte. For å telle folkemengden under møtene gjøres på en matematisk, nøyaktig måte. En måler området foran scenen, finner gjennomsnittstettheten, tar stikkprøver og får på den måten en veldig god beregning av folkemengden.

1, 1 million mennesker frelst

I 2000, i byen Lagos i Nigeria opplevde Robert å se over en million mennesker bli frelst i ett møte.

- I Lagos samarbeidet menighetene om kampanjen på en helt unik måte. På søndagsmøtet var det 1, 6 million mennesker. Det kom inn 1, 1 million beslutningskort (består av tre kopier). Reinhard selv nedtonet sin rolle i denne enorme vekkelsen. Han påpekte: Vi er i en høstperiode, vi høster det andre har sådd. I et dokumentarprogram sa han mer om dette. Såmannen sådde kanskje inn Guds ord for 100 år siden, og han ville sikkert ha blitt sjokkert over å se resultatet av såarbeidet sitt når høsten kom. Reinhard har den største respekt for såmennene. Uten deres innsats ville det ikke vært bruk for skrutreskerne.

Reinhard ønsket på slutten av sin tjeneste å lage en filmserie, hvor han formidlet det han hadde lært om evangelisering og tro gjennom tjeneste for Herren.

- For meg var «Full Flame» film serien en enorm oppgave, og vi brukte fire år på innspilningene og reiste verden rundt. I 2007 var vi i mål med serien, som siden har blitt sendt verden rundt med over 2.7 millioner DVDer i distribusjon. Men jeg hadde møtt en punkt, var fullstendig utslitt og kjente at min tid i teamet var over. I 2009 flyttet vi tilbake til Norge.

Fortsatt har familien god kontakt med familien Bonnke.

- Vi er i jevnlig kontakt og de er virkelig noen fantastiske forbilder for oss.  Jeg hjelper Reinhard med media prosjekter her og der og han hjelper meg økonomisk gjenom en organisasjon som heter «Media for Misjonærer». Denne organisasjonen er dannet for å sponse medieprosjekter for misjonærer og evangelister så de kan kommunisere mer effektivt hjem til støttespillerne. Det er et enormt behov for dette og vi vil hjelpe så mange vi kan når jeg har tid.

Reinhard har utrolig stor respekt for alle som tjener i Guds rike.

- For han er det ikke viktig hvor stor tjeneste du har, men heller at du lever i Guds vilje. Ja, jeg tror mange vil bli overrasket når vi en gang skal motta vår lønn i himmelen. Gud ser annerledes på tingene enn vi, sier Robert.

Det blir spennende å følge Robert videre. En ting er sikkert: Med hans bakgrunn forundrer det oss ikke om Gud har nye overraskelser og veivalg for ham og familien.

Se video om "den fortapte sønn" som Robert har produsert.Print artikkel Skriv ut artikkelen